Okeiko

Har du lyst til å lære historiske japanske ritualer som kan gi indre ro i en hektisk hverdag? Japansk Teseremoni er en av de viktigste tradisjonelle, japanske kunstformene og dykker i dypet av eldgamle filosofier og levemåter fra en svunnen tid. Alle Tesermonier er bygget på fire idealer: Harmoni, respekt, renhet og ro. Disse prinsippene, samt grunntanken om at ethvert øyeblikk i en seremoni er helt unikt og aldri vil kunne oppleves igjen, gjør dette til en annerledes form for meditasjon.

Hva er japansk Te Seremoni?

Te seremoni heter chanoyu eller chado på japansk og er en kunst form, en måte å sosialisere og et vindu til japansk kultur. Det har vært praktisert i nesten et halvt årtusen. Det er en unik måte å dele en kopp te, og folk i alle deler av verden lærer og nyter denne opplevelsen. Det er svært mange forskjellige måter å utføre en japansk teseremoni. De fleste følger et fast mønster hvor gjestene først blir servert en søt kake eller kjeks. Verten vil så rituelt rense tingene han skal bruke, før teen lages. Tilsutt får gjestene en mulighet til å se på gjenstandene som ble brukt.

Lær Teseremoni i Norge

I februar starter det et nybegynner kurs. Dette er perfekt for deg som ikke har noe erfaring med japansk Teseremoni fra før. Kurset følger den tradisjonelle måten å lære Teseremoni på og starter med ryakubon, som er den enkleste måten å gjøre Teseremoni på og også den som krever minst utsyr.

All instruksjon vil foregå i te-rommet, og du vil i hovedsak lære ved å gjøre det selv og bli rettet på underveis. Selv om det legges opp til en veldig praktisk måte å lære på, vil det også blir tid til å snakke om Tehistorie og -kultur.

Det tar typisk 8-12 leksjoner før man har et godt grep om ryakubon. For de som ønsker, er det da veldig mange andre seremonier å lære, men det er også mulig å fordype seg i ryakubon til man har mestret den helt. Hver leksjon varer ca 2 timer. Dette gir alle deltagerne mulighet til både å servere og drikke Te minst en gang.

Uke dag for kurset er ikke bestemt og vil bli avtalt med deltagerne, men kurset vil gå de fleste uker fra 18:00 - 20:00, en kalender for kurset settes opp når man har avtalt ukedag.

Kurset koster 150kr per kveld, og man betaler for 5 kvelder ved påmelding. Etter dette betaler man for de kveldene man ønsker å delta.

Når man serverer Te sitter man på knær i en stilling kaldt seiza. Denne stillingen er for de fleste krevende, og tar en del tilvending. Før du melder deg på, bør du tenke igjennom om du har noen fysiske begrensninger eller problemer med knær som gjør at du ikke bør sitte på denne måten.

Man kan melde seg av kurset frem til første kursdag, etter dette gis det er det ikke mulighet for å melde seg av de første fem ukene. Etter de første fem ukene er avmeldingsfristen for en gitt leksjon dagen før.

Dette er et kurs for voksne, og har aldersgrense på 18 år. Hvis det er nok interesse, kan det vurderes å sette opp eget kurs for yngre deltagere.

Ta kontakt på e-post: okeiko (a) froisland.no eller på Facebook siden min